Dumitru-Dorin Prunariu

Facultatea de Inginerie Aerospațială, Promoția 1976

„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică”, mărturisește primul și singurul cosmonaut român.

14 mai 1981 – 7 zile, 20 de ore, 42 de minute – 28.500 km/h – date care marchează călătoria spre stele a tânărului român, care avea să devină al 103-lea om din lume care a zburat în spațiu. Ulterior, a obținut nenumărate titluri onorifice, din România și nu numai, din care evidențiem cea mai înaltă distincție acordată astronauților, din cadrul Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.

Ca o recunoaștere a activității sale de pionierat în domeniul cosmonauticii românești, președintele României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer. Membru de onoare al Academiei Române, Doctor Inginer Cosmonaut și autorul a numeroase articole de specialitate, comunicări ştiinţifice şi al unor cărţi scrise în colaborare, Dumitru Prunariu este dovada perfectă că poți atinge un scop considerat imposibil de majoritate.