Doru Ștefănescu

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Promoția 1965

Doru Ștefănescu a absolvit studiile la Facultatea de Știința Materialelor – Universitatea Politehnica din București, în anul 1965, urmând ca în 1973 să primească și titlul de doctor în Ingineria Metalurgică.

În anul 1970, a fost instruit la compania Ford Motor în Dagenham, iar după mulți ani de cercetare în domeniul de turnare a metalelor, interesele sale s-au mutat în mediul academic. Acesta a lucrat la Universitatea din Wisconsin – Madison (1980), Universitatea din Alabama (1980-2005) și la Universitatea de Stat din Ohio. (2005-2010). La cererea sa, Consiliul de Administrație al Universității din Alabama a fondat Laboratorul de Solidificare în 1987, la necesitatea de a sprijini dezvoltarea continuă a bazei științifice a industriei metalelor și materialelor din statul Alabama, ocupând funcția de Director al laboratorului încă de la înființare.  Prof. Ștefănescu este Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și al Universității din Transilvania, precum și la Universitatea Jonkoping din Suedia. 

Este beneficiar al celor mai înalte premii conferite de American Foundry Society, inclusiv Hoyt Memorial Lecture, Medalia de Aur și Scientific Merit Award (2000). Este membru al Societății Americane pentru Metale Internațional și membru de onoare al Academiei Române de Științe Tehnice. Printre alte titluri și premii pe care prof. Ștefănescu le-a primit de-a lungul carierei sale, se numără și Medalia John Campbell – ce onorează contribuția susținută la știința și înțelegerea turnării metalelor, în virtutea cercetării și dezvoltării. Acesta a efectuat două experimente de zbor NASA Shuttle.